Απολυτήριο λυκείου, πτυχίο, μεταπτυχιακό, σεμινάρια και συνέδρια. Συνήθως αυτή είναι η σειρά που οι περισσότεροι ακολουθούμε για να καταφέρουμε να αποκτήσουμε  την μελλοντική  δουλειά των ονείρων μας. Ωστόσο, τι θα λέγατε αν ακούγατε, ότι έπειτα από τόσες ώρες μελέτης συγγραμμάτων και παρακολούθησης πολυάριθμων σεμιναρίων, το πιο σημαντικό συστατικό κρύβεται στις δεξιότητες;  Πρόκειται για τα αποκαλούμενα “hard & soft skills”. Τι σημαίνουν, όμως αυτά και τι σχέση έχουν με την μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία; 

   Με τον όρο “hard skills” ή αλλιώς “σκληρές/κάθετες δεξιότητες”, αναφερόμαστε στις τεχνικές, στις πρακτικές γνώσεις του κάθε επαγγέλματος. Για παράδειγμα, η αποτελεσματική χρήση του υπολογιστή, των ψηφιακών συστημάτων και των προγραμμάτων, οι εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με το στοιχείο των σπουδών αποτελούν κάποιες από αυτές τις δεξιότητες. Με άλλα λόγια, πρόκειται για την εξειδίκευση πάνω στο αντικείμενο του κάθε επαγγέλματος.

Surface device on brown wooden table

   Έπειτα, όσον αφορά τα “Soft Skills”, ή αλλιώς “μαλακές/οριζόντιες δεξιότητες”, περιγράφονται όλες οι ανεξάρτητες από το επάγγελμα γνώσεις, οι οποίες μάλιστα θεωρούνται υψίστης σημασίας από τους εργοδότες. Πιο συγκεκριμένα, είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα του κάθε ατόμου και μπορούν να μεταφερθούν από ένα πλαίσιο σε άλλο. Σε αυτά, περιλαμβάνονται οι επικοινωνιακές δεξιότητες, τόσο για τον προφορικό όσο και για τον γραπτό λόγο, η δημόσια ομιλία (public speaking), το ομαδικό πνεύμα, η κριτική και αφαιρετική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων κάτω από διάφορες συνθήκες (solution oriented), καθώς και η προσαρμοστικότητα σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

  Με άλλα λόγια, τα “skills” είναι οι δεξιότητες που κάνουν έναν υποψήφιο επαγγελματία να ξεχωρίσει, να διεκδικήσει και να κερδίσει την θέση εργασίας που επιθυμεί. Είναι οι δεξιότητες που του δίνουν πολλές φορές  το προβάδισμα, μιας και η ύπαρξη ενός πτυχίου ή μια ξένης γλώσσας δεν αρκεί πάντοτε. Για παράδειγμα, φανταστείτε σε μία εταιρεία έναν δυσαρεστημένο πελάτη. Αυτό που θα ξεχωρίσει έναν εργαζόμενο σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι ο βαθμός του πτυχίου του, αλλά η ικανότητά του να χειριστεί με αποτελεσματικότητα τα αιτήματα του πελάτη, προσφέροντας παράλληλα όφελος στην επιχείρηση. Συνεπώς ποιός εργοδότης δεν θα ήθελε ένα τέτοιο άτομο στο δυναμικό του;

three people sitting in front of table laughing together

   Επομένως, η απόκτηση και η καλλιέργεια των διαφόρων δεξιοτήτων, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, που θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά στην ιδανική επαγγελματική αποκατάσταση. Αν λοιπόν θέλεις και εσύ να εκμεταλλευτείς αυτή την δυνατότητα, να αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις και εφόδια  και να φτάσεις στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, μπες στο https://aiesec.gr/intern/ και μάθε πώς μπορείς να τα καταφέρεις, συμμετέχοντας σε μια από τις ανταλλαγές μας για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Δες τον εαυτό σου να εξελίσσεται, διευρύνοντας παράλληλα το επαγγελματικό δίκτυο των επαφών σου.

Εσύ είσαι έτοιμος να κάνεις το επόμενο βήμα ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *